joi, 4 august 2011

Zaharul si alti indulcitori


Contrar unor pareri populare, diferenta intre zahar, miere, sirop de agave, sirop de artar nu este semnificativa, fiind practic neglijabila la scara unei diete in care aceste alimente oricum ar trebui sa fie o prezenta marginala. Faptul ca unele sunt “bio” nu schimba cu nimic situatia.

Continutul de carbohidrati

Continutul real de carbohidrati este un mix intre glucoza, frutoza, zaharoza(sucroza) si alti carbohidrati, in cantitati mult mai mici. Anumite produse cu o proportie mai mare de fructoza au fost promovate in perioada cand se credea ca insulina este singura problema si se evita aportul de glucoza. Totusi, dupa ce oamenii au inceput sa consume in cantitati exagerate produse cu continut ridicat de fructoza (cum ar fi siropul de porumb sau cel de agave) s-au observat la fel de multe efecte negative. Zaharul este 99,99% carbohidrati insa cele lichide contin si o cantitate variabila de apa (mierea).

Continutul de vitamine si minerale

Pretinsele vitamine, minerale, enzime sunt in cantitati insignifiante. Chiar si mierea contine doar urme din acesti nutrienti, nicidecum cantitati utile intr-o dieta. Exista alte produse ale stupului mult mai utile: polenul, propolisul, apilarnilul. Siropul de trestie de zahar contine substante benefice, insa acestea raman in melasa in procesul de rafinare. Exista si variante de sirop de trestie deshidratat, care mentine beneficiile siropului de trestie, in special prin continutul de uridina. Totusi, din punct de vedere caloric putem considera ca este la fel cu zaharul, deci poate fi consumat in cantitati relativ mici. Densitatea nutritiva este total dezechilibrata, aceste alimente fiind foarte dense din punct de vedere caloric insa foarte putin dense din punct de vedere micronutritiv.

Efecte negative ale excesului de glucoza

Glucoza este o substanta vitala pentru metabolismul uman, insa cantitatile utile sunt mult mai mici decat ce primim in dieta moderna. Astfel, corpul trebuie sa faca fata excesului de glucoza, cu un cost asupra pancreasului si chiar celulelor, care devin rezistente la insulina. Pe termen lung apare un sindrom degenerativ, cu efecte cardiovasculare, metabolice, articulare, imunitare, psihice. Nivelul mare de glucoza afecteaza negativ secretia de hormon de crestere si promoveaza secretia de hormoni de stress. Excesul de insulina afecteaza negativ si sinteza de colagen.

Efecte negative ale excesului de fructoza

Fructoza, desi este metabolizata fara ajutorul insulinei, pune un stress pe ficat atunci cand este consumata in cantitati prea mari, din surse rafinate. In mod natural, fructoza era prezenta doar in fructe, in cantitati mici, doar in anumite perioade ale anului, in combinatie cu fibre, apa, vitamine, minerale. Excesul de fructoza este directionat spre sinteza si depunerea de grasime. Fructoza este mai dulce decat zaharul sau glucoza insa nu ofera o senzatie de satietate, facand foarte usor consumul exagerat.

Cat zahar putem manca in siguranta pe zi?

In functie de genetic, obiective, nivel de efort fizic poti manca de la cateva grame la cateva zeci de grame. Conteaza si restul carbohidratilor alimentari (in special amidonul din cartofi, cereale). Totusi, daca tot mananci zahar, e bine sa fie din surse cat mai apropiate de forma naturala si cat mai putin procesate. Imediat dupa un antrenament intens corpul are nevoie si poate procesa cateva zeci de grame de glucoza (in general sub forma de dextroza inclusa in shake alaturi de proteine).

Indulcitorii artificiali

Aspartamul, zaharina, sucraloza, acesulfamul-k sunt substante chimice de sinteza, care, in cantitati foarte mici, indulcesc diverse alimente, de la bauturi la mezeluri. In ultimii ani asupra acestora planeaza suspiciuni ca ar avea efecte mutagene, cancerigene, neurotoxice. Oamenii care isi doresc o sanatate optima evita aceste variante.

Indulcitori naturali necalorici sau continut energetic redus

Poliolii de tip sorbitol, maltitol, lactitol pot fi o sursa de crampe si balonari pentru cei mai multi oameni. Sorbitolul se gaseste in multe produse “dietetice” sau “pentru diabetici”.

Xylitolul are beneficii in prevenirea cariilor si chiar lupta impotriva virusurilor si bacteriilor din gura si gat. Se gaseste in multe produse, de la guma de mestecat la picaturile pentru nas.

Erythritolul este un indulcitor non-caloric de noua generatie, cu textura si gust foarte apropiat de al zaharului si fara efecte secundare negative.

Stevia pare sa fie cea mai buna solutie in acest moment. Este un extras dintr-o planta sud-americana, cu un dosar relativ sigur, folosita de cateva zeci de ani in unele tari. Se gaseste sub forma de picaturi, tablete sau amestecata cu xylitol pentru un efect sinergic, atat asupra gustului cat si texturii.

Gustul dulce este gustul cel mai placut pentru om, fiind asociat atat cu laptele matern (lactoza este tot un “zahar”) cat si cu energia in stare usor asimilabila. Daca vrem o stare de sanatate buna e de preferat sa evitam alimentele indulcite si sa ramanem la cele care ofera acest gust in mod natural, alaturi de alte beneficii.


Sursa: getfit.ro

Parere personala: Sincer cateodata chiar incerc sa evit zaharul, stiind ca nu prea imi face bine la organism. Sunt convins ca nimeni nu recomanda dulciurile in exces. Dar, oricum, pot spune ca zaharul e ca un drog pentru noi, avand in vedere multora le este greu sa il reduca din alimentatia zilnica.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More