luni, 1 august 2011

Igiena dentara


Sunt convins ca foarte multi baieti vor sa arate cat mai ingrijit atunci cand ies cu prietena in oras sau, pur si simplu, vor sa arate bine. Un foarte bun mijloc de a o arata este igiena dentara. Din nefericire, foarte multi oameni incearca sa o evite, considerand-o ceva cu o importanta scazuta.

Ingrijirea dintilor trebuie efectuata din copilarie pentru a evita formarea placii, a peliculei de bacterii pe suprafetele dintilor, ceea ce duce la formarea cariilor si a afectiunilor gingivale.
Un alt factor important este o dieta santoasa, cu un continut scazut de zahar si ridicat in fibre.
Pastrarea dintilor curati si sanatosi este importanta, dar cati dintre noi urmeaza o igiena dentara de rutina? Cati dintre noi folosesc pasta si periuta de dinti de doua ori pe zi plus ata dentara? Cunoscut este si faptul ca vizita la un medic stomatolog de doua ori pe an este foarte necesara, insa, in realitate tot mai putine persoane respecta aceste lucruri. Bineinteles, se adauga si numeroase motive, precum frica de stomatolog, costurile tratamentelor sau timpul insuficient.

Dupa cum am mai precizat, igiena dentara are ca rezultat o gura cu miros placut si cu un aspect sanatos. Aceasta semnifica: dintii curati si fara resturi, gingii de culoare roz, fara dureri sau sangerari la periaj sau la folosirea atei dentare, iar respiratia urat mirositoare nu este o problema constanta. Daca gingiile prezinta sangerari sau dureri la periaj sau daca persista un miros urat este recomandat a se efectua o vizita la medicul stomatolog. Oricare dintre aceste conditii indica o problema. Medicul stomatolog va va ajuta sa invatati tehnicile unei igieni sanatoase, plus va puncta zonele care cer mai multa atentie la periaj si la folosirea atei dentare.

De asemenea, pasta de dinti si periuta de dinti au un rol esential.

Pasta de dinti
Pasta de dinti are rolul de a lustrui dintii, de a indeparta bacteriile ce determina formarea placii de tartru si respiratia urat mirositoare (halena). Desi a fost folosita incepand cu secolul 500 IH, in Egipt, China si India, avand in componentapudre abrazive obtinute din praf de oase, praf de ccoaja de ou, cochilii de melci sau de stridii ce ajutau la indepartarea resturilor alimentare dintre dinti, abia in secolul XIX a intrat in uzul general al populatiei planetei. Exista mai multe tipuri de pasta de dinti: pasta de dinti pentru dinti sensibili, pasta de dinti pentru sanatatea gingiilor, pasta de dinti pentru fumatori etc.

Periutad e dinti
Exista aproape tot atatea tipuri de periute cate tipuri de paste de dinti, iar alegerea tine de cele mai multe ori de preferinta pentru o culoare sau alta, ori de puterea de convingere a producatorului. O alta greseala este ideea ca periutele electrice sunt superioare celor clasice. Desi periajul este mai usor cu o periuta electrica, nu exista dovezi care sa sugereze ca periuta electrica asigura o curatare mai eficienta a dintilor. De fapt, cel mai important lucru la periaj nu este periuta in sine, ci efectuarea unui periaj corect.
Un periaj corect se efectueaza dinspre gingii spre varful dintilor, de cel putin doua ori pe zi si trebuie sa dureze intre doua si cinci minute. Daca sunteti indecisi cu privire la alegerea periutei potrivite, ar trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- Alegeti intotdeauna o periuta cu peri moi, deoarece perii duri pot produce retragerea gingiilor. Perii moi sunt flexibili si curata eficient zona de la baza dintilor, fara a leza gingia.
- Capul periutei trebuie sa fie suficient de mic pentru a patrunde in locurile greu accesibile ale cavitatii bucale.
- Manerul trebuie sa permita tinerea periutei intr-un mod comfortabil.
- Forma gatului sau a manerului nu are un rol semnificativ in eficienta periajului.
- Nu exista nicio dovata comform careia periutele electrice sunt mai eficiente decat cele clasice. Periutele electrice sunt in general recomandate persoanelor cu deficiente fizice sau copiilor.
- Perii trebuie sa aiba capetele rotunjite. Daca sunt ascutiti vor leza gingia, iar daca sunt turtite nu vor indeparta eficient placa bacteriana.
- Dimensiunea periutei trebuie sa fie potrivita varstei celui care o utilizeaza. Pentru copiii pana in doi ani periuta trebuie sa aiba capul de 15 mm; pentru copiii intre 2 si 6 ani capul periutei poate avea 19 mm; pentru copiii intre 6 si 12 ani dimensiunea este de 22 mm; iar dupa varsta de 12 ani periuta poate avea capul de 25 mm lungime.

O igiena dentara buna este echivalent cu o viata sanatoasa. Orice se consuma trece prin gura, iar daca gura contine bacterii de fiecare data cand se mananca, atunci acestea sunt introduse in corp, organismul devenind incet, incet mai putin sanatos.

Surse: medici-stomatologi.ro, romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More