joi, 4 august 2011

Cartea si necesitatea ei


Am observat de curand pe unele site-uri ce precizau unii cu privire la carte, ceva de genul :"Cititul in exces dauneaza sanatatii".

Bun, e adevarat, ce e drept: ORICE in exces dauneaza sanatatii. Dar in continuare exista lucruri benefice pentru organism si lucruri mai putin benefice pentru organism. Una este cand mananci un kg de dulciuri, fast food-uri etc., alta este cand mananci un kg de legume. Sa va dau un exemplu: Va intrebati de ce la toate posturile de radio si televiziune se spune sa evitam consumul excesiv de sare, zahar, grasimi, alcool, tutun (desi rareori) etc. ? De ce nu spune ca lectura dauneaza sanatatii? Nu stiu, va las pe voi sa ganditi in privinta acestui lucru.

Haideti sa trecem pe analiza subiectului nostru. Hai sa pun un Mini-FAQ.
1. Ce inseamna "a citi"?
"A citi" inseamna a parcurge un text (pronunțând cuvintele sau nu) pentru a lua cunoștință de cele scrise. (definitia din DEX, pe care multi dintre voi ma indoiesc ca il deschideti).

2. Ce putem citi?
Aici multi vor pune: reviste, forumuri, bloguri, ziare, etichete pentru haine etc. Sunt convins ca foarte putini vor spune: "carti"...

Si ajungem la intrebarea unde ne incadram:
3. Ce este o carte?
Conform Wikipedia si a unor cercetatori, cartea este o colectie de hartii, pergamente sau alte materiale asemanatoare, tiparite si legate sau brosate intr-un volum.

Ceea ce a stat la baza aparitiei cartii este scrisul. Inca de cand s-a inventat scrisul in Mesopotamia, au aparut primele documente scrise fie pe tablite de lut, fie pe pergamente. Usor, usor, spre inceputul erei noastre (d Hr.) pergamentele au fost inlocuite cu codexuri si, usor, usor a aparut si cartea, care cu regret precizez ca in jurul anului 2100 d. Hr. va fi si ea la randul ei inlocuita cu internetul, ceea ce este mult in urma ei, iar rationamentul uman va fi in scadere, fiind cuprins de aceasta lume virtuala limitata la Facebook, YM, YouTube (scuze companiilor pentru insulta), si rareori, poate la Wikipedia...

Asta e, ce e drept. Nu prea mi se intampla sa intalnesc zi de zi oameni interesati sa isi petreaca timpul liber in compania unei carti bune. Multora nu le place sa citeasca si se ascund sub pretextul ca "cititul dauneaza sanatatii", dupa cum bine am mai si precizat. Vreau sa va zic, este foarte bine ca incercati sa va documentati de pe internet, dar sa stiti ca niciodata nu o sa gasiti pe un "www" amarat ceea ce gasiti intr-o carte. Cartea este scrisa de oameni cu un punct de vedere foarte bine pus la punct: artisti, poeti, savanti etc. Or, pe Wikipedia, spre exemplu... Ce este Wikipedia? Un "Wiki". deci este clar ca, fiind un Wiki poate sa scrie pe el si nea Ghita de la colt, care poate sa nu aiba niciun habar de ceea ce este acolo, ca de altfel si cu Google Translator in comparatie cu un dictionar bun in domeniu lingvistic.

Deci, va rog frumos sa lasati "vrajala" sau cum ii preferati sa ii ziceti ca nu e bine sa citim prea mult, cand de fapt, lucrurile stau exact invers, adica citim prea putin. Iar acest lucru se vede din limbajul fiecaruia din viata de zi cu zi. Expresii de genul: "Sa moara ma-ta", "Sa moara familia mea", "F******* mortii ma-tii!" (s-ar putea sa par putin rasist cu asta) nu-mi inspira deloc dependenta de lectura. Asa ca lasati PSP-ul, telefoanele mobile, etc. si cautati relaxare in paginile unei carti de valoare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More