luni, 8 august 2011

Fructele si legumele - un rol important pentru noi


O viata sanatoasa este rezultatul unei activitati sanatoase si, implicit, rezultatul unei alimentatii sanatoase. In cadrul acestei alimentatii, medicii recomanda, in special, fructele si legumele. Consumate mai ales în stare proaspătă, acestea au numeroase efecte benefice asupra organismului. În primul rând ajută la hidratare şi reenergizare, menţin echilibrul nutriţional şi energetic şi sunt implicate în procesul organismului de adaptare la căldură, pe timpul verii. Dar, cu toate astea, este bine de stiut sa nu evitam nici consumul de proteine si carbohidrati, in special daca faceti sala si doriti sa obtineti o masa musculara bogata. Sa vedem acum rolul fiecaruia, in parte. in al doilea rand, legumele si fructele au un rol eimportant in alimentatie, fiind surse de vitamina A, C, acid folic, minerale, reusind sa protejeze corpul si sa il apere de diverse maladii.

Nu s-au pastrat prea multe informatii despre cat de toxice sau dimpotriva sanatoase erau legumele si fructele pe care le mancau primii oameni, iar dupa milioane de ani este de presupus ca cea mai mare parte dintre acestea au disparut sau nu mai sunt folosite. In schimb astazi cunoastem tone de informatii despre fructele si legumele care fac parte din dieta noastra, de la vitamine si minerale, la istoricul plantei si cele mai bune conditii pentru a o intretine si creste. Suntem mai interesati ca oricand de efectele pozitive ale legumelor, de retete, de gust, de agricultura ecologica si sanatate, insa numarul legumelor si fructelor consumate in mod obisnuit este in scadere. Dar de ce mancam legume ? In privinta fructelor, raspunsul este clar : pentru ca sunt dulci (cel putin majoritatea). Ne place sa mancam fructe, cam orice fel de fructe, chiar daca le acceptam pe cele straine sau exotice cu oarecare ezitare la inceput. Dar legumele pot fi amare, iuti, pot avea crude un gust destul de neplacut, dincolo de vitamine, asa ca de ce sa le mancam ? In buna parte mancam legume pentru ca suntem constienti de rolul pe care il joaca in alimentatie si pentru ca unele chiar ne plac.

Hai sa studiem, acum, rolul catorva:

Roşiile pot fi numite legumele verii. Ele sunt foarte uşor de procurat în acest sezon şi au multiple roluri benefice asupra organismului. Roşiile au un conţinut semnificativ de vitamina E, C, A si B, dar şi săruri minerale de calciu, magneziu şi fosfor. Ele au efecte benefice asupra sistemulu cardiovascular, sunt implicate în prevenirea cancerului, ajută la o bună circulaţie a sângelui şi , în acelaşi timp , întăresc sistemul imunitar.

Pepenele roşu este fructul care ajută cel mai bine în lupta cu căldura. El are o concentraţie de 90% apă, dar şi un conţinut bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu.

Dovlecelul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales în timpul verii. El conţine potasiu, fibre, vitamina A, calciu şi zinc, de aceea, consumul său este indicat persoanelor care sufera de HTA, diabet, celor cu afecţiuni oculare sau în reglarea tranzitului intestinal.

Vişinele reduc stratul de grăsime, scad colesterolul total şi trigliceridele, au rolul de a reface fibrele musculare, ajută organismul să se relaxeze, au efect antiinflamator şi analgezic. Sunt bune antioxidante prin conţinutul mare de vitamina C, ajută la detoxifierea organismului, iar cantitatea mare de potasiu pe care o conţin le clasează în fructele ce contribuie la stabilizarea ritmului cardiac. Reduc riscul de diabet datorită vitaminei E, o vitamină hipoglicemiantă. Cura de vişine este indicată şi în cazul persoanelor cu probleme cardiace, dar ea nu trebuie urmată de persoanele care au aciditate gastrică crescută.

Mai mentionez ca oamenii au nevoie de mult mai multa energie pentru a-si alimenta creierul, iar aceasta energie, echivalentul a cel putin 300 kcal, trebuie sa fie sub forma de glucoza. Aceasta "ratie" de energie poate fi usor gasita in legume si in unele fructe, in functie de caracteristicile fiecareia.



Surse: StiriCrestine.ro, GradinaMea.ro





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More