sâmbătă, 17 septembrie 2011

Atenție la torrente!



Dacă ar fi să facem un studiu asupra celor care dețin anumite producții dintre software, filme, jocuri, muzică, vom observa că 98% le au procurate și abia 2% le au cumpărate în variantă originală. Dintre acești 2%, numiți probabil fraeri de unii, 1,5% habar n-au de piraterie, sau, mai convenabil, traiesc prin peșteri, iar abia 0,5% susțin producătorii și preferă să cumpere produsul original de unde trebuie. 
Ca să facem un test, calculați și singuri câte din jocurile pe care le jucați așa mult în prezent le-ați cumpărat și câte le aveți procurate? Și repet, vorbesc de jocuri, care vă plac sau unde sunteți fani fideli. Faceți la fel și la categoria filme și programe.

În colcnluzie, pirateria domină în ziua de azi, ca de altfel și în zilele de demult. La categoria aceasta, intră multe, inclusiv așa-zisele torrente. Torrentele reprezintă trimiterea de fișiere piratate, avându-și baza în calculatoarele noastre, în noi. Deci acestea se află la noi, și nu în serverul pentru site-ul de unde trebuie să descărcăm fișierul de tip .torrent. Pentru realizarea acestui lucru, este nevoie de anumite programe, printre care utorrent, bittorrent, bitcomet s.a.a. Mai multe cred că știți și voi, nu cred că este nevoie să dau detalii.

Iată că am aflat de curând că autoritățile au de gând să ia măsuri împotriva pirateriei și, implicit, împotriva torrentelor. Vorbesc, în special de România, deoarece noi suntem aceia care le-au lăsat goluri remarcabile producătorilor de software americani și tot aici se concentrează o bună parte din pirateria modernă. Mulți probabil o să spuneți că sunt șanse mici să ne prindă, deoarece, downloadarea torrentelor este foarte practicată. Eu zic totuși, că nu este chiar așa și e bine să fiți precauți. Eu vă sfătuiesc, în primul rând să evitați să spuneți în gura mare trackerele unde aveți conturi (vorbesc de alea private), rația voastră, precum și downloadul, uploadul s.a.a. Nu știți nimic, nu vă interesează și atât. Apoi, nu mai lăsați clientul de torrente deschis cu inșpe mii de torrente destinate seed/download-ului. Astfel, poliția internetului, va avea șanse mici să dea de ip-ul vostru. Înțeleg că aveți nevoie de rație, dar, în cazul acesta, încercați să downloadați cât mai puțin.

Și, într-adevăr, acest lucru este destul de rar respectat. Am intrat mai demult pe un forum, unde un respectiv își lăsase un print-screen cu utorrentul lui pentru a vedea toți cu cât downloadează el, ce torrente are etc. etc. Ba, mai mult, avusese grujă băiatul să își lase în contul lui numele lui, adresa, vârsta, orice e nevoie pentru ca nenea cu șapcă să dea de el. Nu vă sfătuiesc și pe voi să faceți așa. De obicei, un expert în așa ceva știe că cel mai bine e să te ascunzi și să te prefaci că ești unul din 2% de mai sus.

Ah, și din câte știu eu, pedeapsa pentru piraterie este de 1-5 ani de închisoare.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More