duminică, 4 decembrie 2011

Motivația noastră pleacă de la un mic zâmbet



Este clar că fieare dintre noi suntem interesați de părerea altuia despre noi, ce simte pentru noi, ce impresie i-am creat etc. În general, când îi vedem un zâmbet pe față în timp ce vorbim cu el, vom crede că este de bine (nu întotdeauna cred că este așa și unii știu de ce). Prin urmare, atunci când zâmbim unei persoane, vrem să ne facem mai atractivi, să îi oferim acelei persoane o stare de bine.

Recent, Ron Gutman, fondator si director general al HealthTap, a descoperit ceva foarte interesant efectuand o actiune extrem de simpla, fapt l-a ajutat sa rezolve cele mai mai provocari pe termen lung. "Este vorba de zambit. Acest lucru m-a inspirat sa scotocesc in neurostiinta, antropologie, sociologie si psihologie, pentru a descoperii care sunt puterile nebanuite ale zambetului", spune acesta la inceputul unei prelegeri inspirationale marca TED.

O alta descoperire a cercetarilor facute de Ron Gutman au indicat faputul ca oamenii fac parte din speciile de animale care zambesc in mod natural. Totodata, oamenii isi pot folosi puterea zambetului pentru a avea un impact pozitiv in aproape orice situatie sociala, plus ca zambetul are doar efecte pozitive asupra sanatatii.

In mod surprinzator, oamenii se nasc zambind. Gratie tehnologiei tridimensionale cu ultrasunete se poate vedea in prezent ca bebelusii zambesc inca din uterul mamelor. Dupa ce se nasc, copii continua sa zambeasca, la inceput, cel mai mult in timpul somnului, si chiar si bebelusii orbi zambesc ca raspuns la auzul unei voci umane (cunoscute, cum ar fi cea a mamei).

Zambitul nu este numai un mijloc universal de comunicare, ci este si unul foarte des utilizat. Peste 30% dintre oameni zambesc mai mult de 20 de ori pe zi si sub 14% zambesc mai putin de 5 ori pe zi. de fapt, cei care zambesc cei mai des sunt copii, acestia ajungand sa zambeasca pana la 400 de ori pe zi.

V-ati intrebat vreodata de ce atunci cand sunteti in preajma copiilor care zambesc, zambiti mai des? Doua studii realizate intre 2002 si 2011 la Universtiatea Uppsala din Suedia au confirmat faptul ca zambetele altor persoane practic ne forteaza si pe noi sa zambim, au acest efect asupra muschilor faciali. Totodata, cele doua studii au demonstrat ca este foarte dificil sa te incrunti in momentul in care cineva zambeste.

De ce? Pentru din punct de vedere al evolutiei umane zambetul este contagios, oamenii au o tendinta subonstienta de a zambi cand vedem un zambet. Acest lucru se intampla si intre persoane necunoscute care nu au nicio intentie de a stabili o legatura cu altii oameni. Mimand un zambet si experimentand efectele lui, ne ajuta sa ne dam seama cat de autentic este acesta, astfel incat sa putem intelege experienta emotionala reala a celui ce zambeste.

Sursa: 9am.ro

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More